'1979' dan beri'

Roma Dondurmasının eşsiz lezzeti

Dondurma Tarihçesi

Dondurma, içine şeker katılmış çeşitli meyve suları ya da sütten dondurulmak suretiyle elde edilen ve özellikle sıcak yaz günlerinde çok aranan soğuk tatlıdır. 100 gr dondurma 100-200 kalori verir. A, B, D vitaminleriyle, kalsiyum, yağ, protein ve fosfor yönünden zengin bir gıdadır. 

Dünyanın en sevilen lezzetlerinden biri olan dondurma bugün dünyanın bütün yerinde dört mevsim keyifle tüketilen bir besindir. Bu tadın nerede ve nasıl ortaya çıktığı araştırıldığında epey efsane ile karşılaşılmaktadır.

Milattan önce 4. yy.'da Büyük İskender buzlu nektarları bulmasıyla da anılmaktadır. Eski Roma kayıtlarından elde edilen bilgilerde ise İmparator Neron'un Apenines dağına kar ve buz getirmeleri için köleler yolladığı ve bu karlara meyve nektarı, bal ve şerbet karıştırttığı da kayıtlıdır.

Bir diğer iddia ise, ilk dondurmanın günümüzden yaklaşık 3 bin yıl önce Çin'de bulunduğudur. Buzlu içeceklerin Asya'da binlerce yıldır kullandıkları bilinir ve bu tarz içeceklere eski Çin litaratüründe sıkça rastlanır. 1296 yılında Marko Polo'nun Çin gezisi sırasında öğrendiği buzlu içecek tariflerini beraberinde Venedik'e getirmesiyle birlikte Avrupa dondurmayla tanışır. İtalyan Catherine de Medici'nin Fransız kralı II. Henry ile evlenmesinin ve tatlıyı saray halkına tanıtmasının ardından dondurma, Fransa'da da bilinen bir lezzet haline gelir.

1600'lü yılların ortalarında buz ve tuz kombinasyonunu kullanarak buz üretiminde pratik bir metodun bulunması dondurmanın gelişimini de hızlandırmıştır. Buz, buz mahzenlerinde ve kar ocaklarında belirli bir formülle suyun içine tuz katılması ile elde ediliyordu.

Günümüzde ise soğutucular ve dondurucular (buz dolabı,derin dondurucu) olmadan dondurma üretimi söz konusu değildir.

Okunma 18647 defa Son Düzenlenme Pazartesi, 24 Ağustos 2015 20:33